Oblíbené zájezdy

Chamonix - Mont Blanc

Všichni, koho magicky přitahuje vrchol evropské nejvyšší hory Mont Blancu, to dobře vědí. Ubytují se v Chamonix, brzy ráno vyrazí ideálně s horským vůdcem vzhůru a mají-li solidní fyzickou kondici a štěstí, za deset až dvanáct hodin drsné námahy jsou odměněni nejenom pocitem zadostiučinění, ale i úžasnými rozhledy ze střechy Evropy, které si budou už provždy pamatovat.

I ostatní si ale Monarchu, jak bývá Mont Blanc přezdíván, mohou užít v závislosti na svých plánech a kondici některou z aktivit, jejichž přehršel nabízí kolébka evropského lyžování a skialpinismu Chamonix-Mont-Blanc.

Francie Chamonix

Centrum zimních sportů

Městečko Chamonix na úpatí Mont Blancu, v němž dnes žije necelých deset tisíc obyvatel, leží v nadmořské výšce 1 035 metrů. Nachází se ve stejnojmenném údolí, kterým protéká řeka Arve. Na mapě je najdete ve východní Francii v departementu Horní Savojsko jen nedaleko od hranic s Itálií a Švýcarskem.

Pyšní se úchvatným okolím se zelenými svahy horských údolí, strmými skalními stěnami, věčně zasněženými vrcholy i dechberoucími ledovci.

Chamonix ožívá především v pozdním odpoledni a život tu tepe dlouho do noci. Ti, kteří se vrátí unavení z poznávání okolí či po náročných fyzických aktivitách, mohou relaxovat v nespočtu restaurací či barů, ale je tu pro ně připraveno i kino, bowling, kasino, wellness nebo bazén s toboganem. Samozřejmostí je i nepřeberná řada servisů, půjčoven sportovního vybavení a obchodů s nejenom sportovním oblečením mnoha značek.

Chcete-li se dozvědět něco o prvním výstupu na Mont Blanc či o historii horské turistiky, neměli byste si nechat ujít alpinistické muzeum Musée Alpin de Chamonix-Mont-Blanc. Dozvíte se tu nejenom vše o historii dobývání okolních hor, ale nahlédnete i na stavbu observatoře a výstava neopomíná i dějiny náročného života v Chamonix.

Jen kousek dál, hned vedle Domu horských vůdců, nesmíte vynechat kostelík původně z 15. století, který dnes po mnoha přestavbách září barokem. Právě sem přichází před horskými túrami mnoho katolíků, ale i bezvěrců zajistit si bezpečný návrat.

Jak to všechno začalo

Dějiny Chamonix jsou doložené až do roku 1090, kdy se vlastníkem celého údolí stal řád benediktinů, který tu založil klášter. Kolem něj se rozrůstala osada, v níž však byl život velmi drsný. Nejenom že ji až do 19. století ohrožoval stále rostoucí ledovec, ale neúrodná půda uvrhla obyvatele do dlouhodobé chudoby.

Zvrat přišel v 18. století. Roku 1760 totiž švýcarský vědec a dobrodruh Horace Bénédict de Saussure vypsal pohádkovou odměnu ve výši dvaceti zlatých pro toho, kdo objeví cestu na vrchol a dovede jej tam.

Šestadvacet let se o to mnozí pokoušeli, ale marně.

Až 8. srpna 1786 stanul na nejvyšším bodě Evropy místní hledač pokladů Jan Jacques Balmat spolu s lékařem z Chamonix Michelem-Gabrielem Paccardem. (Sochy obou hrdinů je možné vidět v centru města.) A právě poté začaly zlaté časy do té doby bezvýznamné vesnice. Na přelomu 18. a 19. století získala totiž věhlas mezi milovníky horské turistiky jako východisko k vrcholu Mont Blancu i do nádherných okolních hor.

Místní velmi brzy pochopili turistický potenciál svého okolí, a tak tu už na konci 19. století a počátkem 20. století začala výstavba velkorysého systému lanovek a zubaček.

Díky tomu se z malé neznámé vísky stalo proslulé horské středisko, které přitahuje nejenom turisty, ale i milovníky lyžování všech náročností.

Francie Chamonix, Mont Blanc

Zimní ráj

Není náhodou, že se právě tady od 25. ledna do 4. února 1925 konaly první novodobé zimní olympijské hry. Tehdy sice probíhaly ještě pod názvem Týden zimních sportů jako předzvěst letní olympiády v Paříži, ale i tak se jich zúčastnilo 258 sportovců ze šestnácti zemí.

Pověst obce na úpatí Mont Blancu tak získala světový věhlas, a s tím i zájem (nejenom) lyžařů. Ti si tu dnes mohou užít tři samostatné oblasti, propojené skibusy. Prosluněný La Brévent-Flégére nabízí příjemné jižní svahy s převážně červenými sjezdovkami, jednodušší Domaine de Balme využívají především rodiny s dětmi a ti, který hledají více adrenalinové vyžití, vyrážejí na extrémnější skiareál Lognan-Les Grands Montets.

Devadesát procent z místních sjezdovek leží nad hranicí 2 000 m n. m., takže návštěvníci mají zajištěný kvalitní sníh pro celou sezonu.

V Chamonix si na své i přijdou i extrémní lyžaři či snowboardisti, pro něž je připravený snowpark s různou obtížností boulí, skoků a ramp.

Město využívají jako svou základnu i horolezci, ale v okolí si lze užít i zlézání ledovců, paragliding či rafting. Skvělé trasy tu najdou cykloturisté a zájemci si mohou také vyzkoušet dokonce i jízdu se psím spřežením, let vrtulníkem či Speed Riding.

V okolí se nachází sedmnáct pěších stezek a dvaačtyřicet běžeckých tras. Ti, kterým se šlapat moc nechce, a přesto si nechtějí nechat ujít krásu okolních velikánů, mohou využít některé ze 113 lanovek.

Ke světovým unikátům patří spojení mezi Chamonix a italským městem Courmayeur. Nejvýše položený horský tunel pro auta v Evropě vede skrz masiv Mont Blancu a je dlouhý dvanáct kilometrů. Jeho nejvyšší bod leží v nadmořské výšce 2 480 metrů. Na obou jeho koncích jsou připraveny vyhlídkové plošiny s parkovištěm a nechybí tu ani turistická informační centra.

Aiguille du Midi

Mezi místa, která nesmí žádný návštěvník Chamonix opomenout, patří bezesporu tzv. Polední vrchol, tedy Aiguille du Midi.

Pro ty, kterým se nechce stoupat pěšky přes dva a půl tisíce výškových metrů, tu vznikla už roku 1955 visutá lanovka, která stále drží světové prvenství v překonávání největšího převýšení. Telepherique de l´Aiguille du Midi začíná v Chamonix ve výšce 1 050 m n. m. Zastavuje po deseti minutách jízdy v mezistanici Plan de l´Aiguille ve výšce 2 317 m n. m. a odtud pak pokračuje až k vrcholu. Až při cestě v ní si uvědomíte její technickou dokonalost, neboť je postavena bez jediného podpůrného pilíře.

Na jejím konci ve výšce 3 777 m n. m. pak mohou zájemci po můstku přejít k chodbě vytesané ve skále, z níž ještě dalších pětašedesát metrů stoupá vnitřkem hory výtah. Končí na vyhlídkové plošině, z níž se nabízí úchvatné rozhledy na francouzské, italské i švýcarské Alpy včetně Mont Blancu. Právě na něj odtud vede jedna ze čtyř přístupových tras, nazvaná Cesta tří Mont Blanců.

Francie Chamonix, Aiguille du Midi


Od roku 2013 si mohou milovníci adrenalinu vyzkoušet tzv. Pas dans levide, tedy Krok do neznáma. Jedná se o výklenek sestávající z pěti skleněných panelů o tloušťce 12 mm, který vyčnívá nad kilometrovou propastí. Kabina zvládá teplotní rozdíly až 60 °C a dle konstruktérů odolá i vichřici o rychlosti 220 km/hod. Vstup do ní je povolený jen ve speciálních papučích, a ti, kdo se tu budou chtít vyfotit, se musí připravit na poměrně dlouhou frontu zájemců.

Každý, kdo sem nahoru vyrazí, by si měl naplánovat dostatek času, protože výhledů do všech světových stran se dá jen stěží nabažit.

I cesta dolů však stojí za to.

Jednou z možností je využít Panoramic Mont Blanc. Tato lanovka vás za třicet minut přepraví nad ledovcem na pět kilometrů vzdálený vrchol Pointe Helbronner s výškou 3 462 m n. m., odkud pak lze pokračovat další lanovkou do italského Entréves.

Zdatní lyžaři by si však neměli nechat ujít sedmnáct kilometrů dlouhý sjezd údolím La Vallée Blanche, při němž překonají více než dva tisíce výškových metrů. Zážitky z něj si budou zaručeně pamatovat po celý život.

Le Brévent

K dalším vrcholům, které návštěvníci Chamonix nesmí minout, patří Le Brévent. Právě odtud Horace Bénédict de Saussure poprvé spatřil špičku Mont Blancu a rozhodl se horu pokořit.

Přes vrchol Le Brévent vede trasa proslulé Tour du Mont Blanc, jejíž dnešní podoba vznikla už v polovině 20. století. Legendární trek na sto padesáti kilometrech propojuje tři státy a je považovaný za jeden z nejkrásnějších horských přechodů v Evropě. Každý den na něm je zcela jiný. Výhledy na ledovcové pláně, strmé stěny i rozkvetlé alpské louky jsou však vykoupeny celkovým převýšením přes deset tisíc metrů.

Na druhý nejvyšší vrchol v okolí Chamonix vede opět z města lanovka. Její první část, končící na Planpraz ve výšce 1 995 m n. m., byla postavena už v roce 1928 a o dva roky později začala fungovat i její další část, která vede až na vrchol hory ve výšce 2 525 m n. m.

Francie Mont Blanc glacier with Lac Blanc


I tady čeká vyhlídková terasa vysunutá nad Chamonix, kde kromě francouzské části masivu Mont Blanc je vidět i nádherné jezírko Lac du Brévent o čtyři sta výškových metrů níže. Najít tu lze i informační tabule s popisky okolních velikánů.

Sestup dolů zahajuje úzká štěrková sjezdovka, která vede až na Planpraz. Odtud je možné přejít dvěma cestami až k jezeru La Blanc se známou horskou chatou. Nad ním se tyčí strmé stěny Massif des Aiguilles Rouges, kterými vede množství trekových tras. Otvírají se tu i výhledy na mohutnou věž se dvěma vrcholy Les Drus, horu Aiguille Verte a ledovec Mer de Glace.

Mer de Glace

Ledovec Mer de Glace se pyšní titulem největší ledovec ve Francii. Za jeho názvem Moře ledu stojí angličtí cestovatelé William Windham a Richard Pococke, kteří jej roku 1741 objevili.

Jeho délka se uvádí různá podle množství zahrnutých postranních větví. Stejně tak je to i s rozlohou, která se s většími či menšími odchylkami pohybuje většinou kolem 30 km². Rozdílné údaje lze najít i o síle ledu, oscilující v rozpětí mezi dvěma sty a čtyřmi sty metrů. K různorodým informacím vede mimo jiné i fakt, že se ledovec stále zmenšuje. Roztátá voda z něj je vedena potrubím v podzemí a je využívána na výrobu elektrické energie.

Na ledovec se dá dostat za dvacet minut i proslulou zubačkou s vagony v červené barvě, která je v provozu už od roku 1908. Začíná v centru Chamonix a vystupuje se ve stanici Montenvers ve výšce 1 913 m n. m.

Francie Chamonix, Red Train Going To Montenvers Mer de Glace Station During Summer Day-Mont Blanc Massif

Velkým turistickým lákadlem tu je i uměle vytvořená ledová jeskyně, kterou je však nutné každý rok znovu a znovu vytesat, neboť ledovec ustupuje rychlostí kolem sedmdesáti metrů za rok. V jejích útrobách mohou návštěvníci obdivovat kromě krásy přírody a majestátnosti nasvíceného ledu i obrazy, ukazující život v horách v 19. století.

Z konečné zubačky je možné dojít k jeskyni asi dvacetiminutovou procházkou nebo využít další lanovku. I z jejího konce je však ještě potřeba překonat více než pět set schodů ke vstupu do jeskyně.

Za pozornost nedaleko Montenvers stojí i interaktivní výstava o ledovcích, jejich formách i historii Glaciarium. Otevřeno bylo roku 2012 a zájemci tu mohou najít odpovědi na mnoho otázek kolem vývoje klimatu a životě na Zemi.

Ať už jste horolezec, vyznavač adrenalinových zážitků či se jen chcete bez velké námahy rozhlédnout po dechberoucí kráse Alp, stojí Chamonix za návštěvu. Své si tu najde opravdu každý a toto údolí zůstane navždy úžasnou vzpomínkou.


Chtěli byste návštěvu Chamonix začlenit do Vašeho školního zájezdu? Podívejte se na vzorový program Švýcarskem k Mont Blancu, který Vám samozřejmě rádi upravíme podle Vašich požadavků.

Na cestách za poznáním se na Vás těší
cestovní kancelář PRO TRAVEL - specialista na školní zájezdy

Vloženo: 2.4.2021

Líbil se Vám článek? Rádi Vás budeme informovat o dalších.

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

ZájezdyProŠkoly.cz
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
POPULÁRNÍ ZÁJEZDY
POPULÁRNÍ ZÁJEZDY
Soubory cookies využíváme pro základní i pokročilé funkce, které Vám usnadňují procházení webu. Také nám pomáhají při optimalizaci stránek i reklamních kampaní, aby byly pro všechny uživatele co nejvíce přínosné. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" povolíte všechny cookies nebo můžete povolit jen technické či nastavit vlastní preference. Všechna preferenční nastavení můžete kdykoliv v budoucnu změnit pomocí tlačítka v levém dolním rohu stránky.

Využití technických cookies je nezbytné pro správné fungování www stránky a všech funkcí. Slouží pouze k technickým účelům stránky a k jejich obsahu nemá přístup žádná třetí strana. Technické cookies umožňují např. vyhledávání, filtrování, nákupy, přihlašování nebo ukládání preferenčního nastavení cookies. Z uvedených důvodů není možné tyto technické cookies deaktivovat a musí být vždy povoleny.

Funkční (preferenční) cookies umožňují www stránce si zapamatovat volby, nastavení a informace, které přímo či nepřímo nastavuje sám uživatel stránky. Jedná se například o jazykovou mutaci stránky, volbu měny, oblíbené nebo naposledy navštívené položky apod. Funkční cookies tak výrazně usnadňují a zpříjemňují procházení stránky. Stejně jako technické cookies jsou i tyto využívány výhradně pro technické účely a jejich obsah není dostupný třetím stranám.

Analytické cookies poskytují informace využívané k analytickým a statistickým účelům provozovatele webu a případně nástrojů třetích stran, které k těmto účelům využívá. Jedná se například o měření návštěvnosti, výkonu a použitelnosti www stránky, reklamních kampaní apod. Díky získaným datům z těchto cookies dokážeme optimalizovat výkon i funkčnost www stránky. Informace získané pomocí těchto cookies jsou zpracovávány souhrnně a zcela anonymně, bez možnosti identifikace konkrétního uživatele.

Marketingové cookies jsou zpravidla využívány našimi partnery k nastavení a optimalizaci relevantního obsahu v jejich partnerské reklamní síti. Veškerá dostupná data jsou tzv. pseudoanonymizována a díky tomu zpravidla není možná identifikace konkrétního uživatele. Poskytnutím souhlasu s využitím těchto marketignových cookies uvidíte v reklamních kampaních obsah a informace relevantní pro vašim zájmům.

Nastavení cookies