Oblíbené zájezdy

Cream Tea - čaj nejen o páté

Co je to cream tea? Legenda, turistická atrakce, místní specialita, kalorická bomba? To všechno dohromady a k tomu pořádná mňamka :)

V Devonu se Cream Tea označuje vždy jako Devonshire Cream Tea (nebo třeba ještě Devon Cream Tea), zatímco v Cornwallu je to vždy Cornish Cream Tea, přípaně Cornish Clotted Cream Tea. Oba názvy jsou správné, ale pozor na to, kde který.

V obou hrabstvích označení cream tea nepopisuje jen šálek dobrého čaje, ale znamená celou odpolední svačinku a zahrnuje konvičku čaje English Breakfast, čerstvě upečený (a nejlépe ještě teplý) místní koláček zvaný scone, sraženou smetanu (clotted cream) a džem, tradičně jahodový.

A jak se dozvíme později, právě v pořadí mazání smetany a džemu na scone je zakopán devonský pudl. Nebo cornwallský greyhound?

Anglie cream tea

Historie cream tea

Existují záznamy, které naznačují, že v opatství Tavistock Abbey v Devonu se podával chléb se smetanou a džemem již v 11. století. To je ovšem věc, kterou Cornwallští zpochybňují a naopak uvádějí, že v Devonu se prvně podával cream tea až mnohem později – a existuje prý o tom záznam v tisku. Má to dokazovat novinový výstřižek „The Cornishman“ ze čtvrtka 3. září 1931 na straně 8, který odkazuje na první podání cream tea jistému návštěvníkovi z jižního Walesu. Je jasné, že si Devon i Cornwall nárokují vynález cream tea. A je to zásadní spor, který pravděpodobně nebude nikdy uspokojivě vyřešen.

Jistě ale víme, že popularita cream tea v obou krajích výrazně vzrostla teprve po polovině 19. století, kdy byl jihozápad země spojen se srdcem Anglie novou železnicí. Jakmile se do měst dostala pára a lidé mohli cestovat na jihozápad z mnohem větší dálky, objevila se tam záplava turistů a návštěvníků ze severní Anglie, kteří se chtěli dostat blíže ke krásným plážím a slunci jižních hrabství, aby si odpočinuli a načerpali nové síly. Myšlenka sedět na slunci a užívat si nový typ pochoutky, jako je Clotted cream tea, se stala velmi přitažlivou - a také velmi módní.

Koneckonců tato myšlenka ve zkoušce času obstála a cream tea si v Devonu, Cornwallu, ale i mimo ně udržel svou popularitu dodnes.

Dnes se dokonce cream tea stal tak populárním, že Devon Cream Tea byl chráněn jako chráněný název v Evropské unii. Cornish Clotted Cream je také chráněný název, pokud se sražená smetana vyrábí v Cornwallu. Od roku 2015 se zde také vždy poslední pátek v červnu slaví národní den cream tea.

Anglie cream tea

A co to tedy je cream tea?

Nejprve si řekněme, co to je Afternoon tea. Odpolední čaj je jeden z nejfundamentálnějších anglických zvyků. Překvapivě ale patří mezi ty mladší.

Zatímco pití čaje je zvyk pocházející z Číny už někdy ze třetího tisíciletí před naším letopočtem a v Anglii se ve velké míře začal čaj pít v době Karla II kolem roku 1660, koncept odpoledního čaje se objevuje až kolem poloviny 19. století. Přesněji v roce 1840, kdy si Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, nechala servírovat svačinu do svého pokoje. Mezi obědem a tehdy módně pozdě podávanou večeří dostávala hlad, a proto si kolem čtvrté hodiny odpolední nechala připravovat čaj, chléb, máslo a sladký koláček. Toto se stalo pravidelným zvykem, když si na své svačinky začala zvát své přátele.

V osmdesátých letech devatenáctého století se tato čajová pauza stala populární společenskou událostí. Dámy se oblékaly do dlouhých šatů, navlékaly si rukavice a braly klobouky a odpolední čaje se servírovaly v saloncích.

Tradiční Afternoon tea zahrnoval sendviče s různou náplní, koláčky scones, smetanu, džem a další výběr různého sladkého pečiva a sušenek. Nyní je odpolední čaj spíše rychlá svačina, kde hlavní roli krom šálku čaje hraje plněný sendvič.

Dnes je těžké si představit civilizovanější – a civilnější – příležitost než klasický anglický odpolední čaj. Nemělo by tedy být překvapením, že se kolem této tradice vede vášnivá debata. Má se nejdřív nalít mléko nebo čaj? Čajové sáčky nebo volné listy? Je neslušné opustit stůl? I když se důležitost těchto otázek může zdát pro někoho zvenčí přehnaná, prostudování jakéhokoli průvodce časem ukáže, že argumenty jsou silné. A právě v tomto minovém poli tradice a etikety je nejvýbušnějším tématem klamně jednoduchý cream tea.

Cream tea je druh odpoledního čaje s teplými koláčky pomazanými hustou sraženou smetanou a jahodovým džemem, který si lidé vychutnávají v jihozápadní Anglii. Ačkoli je cream tea mimo Británii málo známý, na tomto ostrově existují nesmrtelné debaty ohledně původu, přísad a správného způsobu servírování.

Anglie cream tea

Největší kontroverze obklopuje vznik cream tea. Jak už bylo řečeno, dvě sousední hrabství, Devon a Cornwall, si činí nárok na jeho původ. Ani trasování až do 11. století, ani hledání novinových článků, nic už asi nepřinese nový a definitivu potvrzující důkaz. Pravda se ztrácí v mlhách času, ale to lidem nebrání o ní diskutovat.

Tento spor se navíc soustředí na mnohem důležitější otázku kolem cream tea: měli byste na koláč namazat nejprve smetanu, nebo džem? Metoda Devonshire je začít se smetanou a navrch pokračovat džemem, zatímco metoda Cornish je obrácená, na namazaný džem umístíte kopeček smetany.

Nebuďte však příliš nervózní, když budete čelit svému prvnímu cream tea. I když jsou metody údajně rozděleny podle zeměpisných linií, každý má své osobní preference.

Clotted Cream

Clotted cream, nepostradatelná součást cream tea, je anglická specialita. Sražená, či vysrážená smetana vzniká tak, že se čerstvé plnotučné mléko zahřívá v parní nebo vodní lázni, následně se nechá v plochých nádobách chladnout a během tohoto chladnutí stoupá vzhůru smetana, která na povrchu tvoří sraženiny, tzv. clots.

V některých částech světa, například v Severní Americe je tento zázrak téměř neznámý.

Hustota smetany by měla být někde mezi jogurtem a měkkým máslem; můžete ji míchat lžící, ale lžíce by měla sama ve smetaně stát. Její bohatá chuť je jako kombinace másla a šlehačky s nádechem ořechů. Někteří vám řeknou, že šlehačka je vhodnou (nebo dokonce výhodnější) náhražkou, ale neexistuje nic takového, jako je sražená smetana. Abyste tomu uvěřili, musíte ji ochutnat.

Stejně jako u samotného cream tea si nikdo není zcela jistý, odkud clotted cream pochází. Jednou z běžných domněnek je, že Féničané ji přivezli do Cornwallu před tisíci lety – což je přesvědčivá teorie, protože produkty podobné sražené smetaně existují na Středním východě dodnes, nicméně důkazy se hledají velmi obtížně.

Scones

Ačkoli se v Cornwallu někdy jí cream tea s cornwallským splitem (malou sladkou houskou, která vypadá jako rohlík), standardním nosičem pro váš džem a smetanu je koláč zvaný scone (čti „skoun“).

Co se tvaru týká, scone vypadá trošku jako česká buchta. Je to taková malá sladká bulka, jejíž těsto není nadýchané, je spíše pevné a hodně se drobí. K výrobě scones se používá mouka, prášek do pečiva, trocha cukru, mléka, vejce a nahrubo nastrouhané máslo. Vše se zamíchá, ale jen tak, aby před pečením zůstalo těsto s máslem hrudkovité – to se projeví v té správné finální konzistenci. A zde přichází další dilema!

Je lepší svůj koláček rozříznout nebo roztrhnout rukama? Buďte připraveni na drobky tak či tak. A dále, měli byste sníst koláč otevřený, nebo byste měli mezi obě poloviny namazat smetanu a džem? Opět platí, že ať už si vyberete kteroukoliv variantu, připravte se na drobky. A pokud si zvolíte sendvič, zaručeně vám do klína navíc ukápne džem.

Anglie cream tea

Takže, jak na to?

Sedíme u stolu, na kterém se vyjímá čajová konvička, dva scony a mističky se smetanou a džemem.

Nejprve musíme čaj nalít do hrníčku a poté jej dochutíme mlékem nebo cukrem a citrónem. I když správně, pokud chcete čaj s mlékem, nejprve byste měli do hrníčku dát trochu mléka a teprve potom nalít čaj. Zvyk dávat do čaje mléko pochází z Francie a ve větší míře přežívá jen v Anglii, mnoho Čechů se nad čajem s mlékem ošklíbá, ale schválně, zkuste to, není to vůbec špatné.

Ale zpět k čaji. Ten je zapotřebí zamíchat. Dejte si dobrý pozor na to, abyste jej míchali po směru hodinových ručiček a zároveň abyste při míchání necinkali lžičkou o hrneček. Lžičku nenechávejte v hrníčku, položte ji na talířek, ale pozor, nikdy ji neolizujte! Jste-li dáma, při pití čaje se nerozhlížejte kolem sebe, ale sklopte oči a cudně pozorujte zvolna se rozpouštějící krystalky cukru na dně hrníčku.

Scone je zapotřebí rozříznout nožem, a to podélně (vodorovně), abyste dostali dvě placičky, na které můžete namazat silnou vrstvu smetany a džemu. Nejprve smetanu, chcete-li ochutnat devonskou variantu, anebo nejdříve džem, preferujete-li cornwallskou cestu. Každopádně, pokud máte na talířku nebo v košíčku ještě další pečivo či doplňky, čeká vás chvíle odříkání. Etiketa doporučuje nejprve ochutnat slané, pak scones a nakonec ostatní sladké pečivo.

Zážitek z cream tea

Ačkoli jeho domov je v Devonu a Cornwallu, cream tea je všudypřítomný po celém jihozápadě Anglie. Navštivte například jakoukoli vesnici v Dorsetu a jistě najdete několik podniků, které jej nabízejí. Ostatně, není úplně výjimečné setkat se dnes s cream tea uprostřed Londýna.

Jakmile budete mít svůj cream tea před sebou, vaše obavy z dodržování „správné“ metody se rozplynou. Jedna objednávka obvykle poskytuje dostatek pro dva lidi, s konvicí čaje, dvěma bulkami a trochou smetany a džemu (a někdy také másla, což se zvláště těm, kteří jsou na dietě, může zdát přehnané).

Svou povahou je toto jídlo hřejivé a přátelské a nejlépe si ho vychutnáte s dobrým přítelem a milým popovídáním. Cream tea je zvyk, který lidi spojuje. A pokud se přes všechny neshody o původu a způsobech přípravy na jedné věci mohou všichni shodnout, pak je to skutečnost, že dobrý cream tea chutná jako nebe. Takže nezbývá než vám popřát, abyste si svůj cream tea vychutnali tak, že se budete cítit jako v ráji.



Na cestách za poznáním se na Vás těší
cestovní kancelář PRO TRAVEL - specialista na školní zájezdy

Vloženo: 7.1.2022

Líbil se Vám článek? Rádi Vás budeme informovat o dalších.

Nechte si posílat novinky na Váš e-mail:

ZájezdyProŠkoly.cz
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
NAJDETE NÁS NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ČLENSTVÍ a CERTIFIKÁTY
ACCKA ATECR Certifikát CSKS BritAgent E-lerning
POPULÁRNÍ ZÁJEZDY
POPULÁRNÍ ZÁJEZDY
Soubory cookies využíváme pro základní i pokročilé funkce, které Vám usnadňují procházení webu. Také nám pomáhají při optimalizaci stránek i reklamních kampaní, aby byly pro všechny uživatele co nejvíce přínosné. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" povolíte všechny cookies nebo můžete povolit jen technické či nastavit vlastní preference. Všechna preferenční nastavení můžete kdykoliv v budoucnu změnit pomocí tlačítka v levém dolním rohu stránky.

Využití technických cookies je nezbytné pro správné fungování www stránky a všech funkcí. Slouží pouze k technickým účelům stránky a k jejich obsahu nemá přístup žádná třetí strana. Technické cookies umožňují např. vyhledávání, filtrování, nákupy, přihlašování nebo ukládání preferenčního nastavení cookies. Z uvedených důvodů není možné tyto technické cookies deaktivovat a musí být vždy povoleny.

Funkční (preferenční) cookies umožňují www stránce si zapamatovat volby, nastavení a informace, které přímo či nepřímo nastavuje sám uživatel stránky. Jedná se například o jazykovou mutaci stránky, volbu měny, oblíbené nebo naposledy navštívené položky apod. Funkční cookies tak výrazně usnadňují a zpříjemňují procházení stránky. Stejně jako technické cookies jsou i tyto využívány výhradně pro technické účely a jejich obsah není dostupný třetím stranám.

Analytické cookies poskytují informace využívané k analytickým a statistickým účelům provozovatele webu a případně nástrojů třetích stran, které k těmto účelům využívá. Jedná se například o měření návštěvnosti, výkonu a použitelnosti www stránky, reklamních kampaní apod. Díky získaným datům z těchto cookies dokážeme optimalizovat výkon i funkčnost www stránky. Informace získané pomocí těchto cookies jsou zpracovávány souhrnně a zcela anonymně, bez možnosti identifikace konkrétního uživatele.

Marketingové cookies jsou zpravidla využívány našimi partnery k nastavení a optimalizaci relevantního obsahu v jejich partnerské reklamní síti. Veškerá dostupná data jsou tzv. pseudoanonymizována a díky tomu zpravidla není možná identifikace konkrétního uživatele. Poskytnutím souhlasu s využitím těchto marketignových cookies uvidíte v reklamních kampaních obsah a informace relevantní pro vašim zájmům.

Nastavení cookies